مو

ریزش مو در زنان علل، علائم، تشخیص و درمان های موثر

علل ریزش مو در زنان

ریزش مو در زنان یکی از مشکلات شایع و نگرانکننده ای است که تاثیر عمیقی بر اعتماد به نفس و کیفیت زندگی آنها دارد. بر خلاف تصور رایج، این مسئله تنها به عوامل ژنتیکی محدود نمی شود بلکه دلایل بسیاری از جمله تغییرات و اختلالات هورمونی، کمبود ویتامین ها و مواد معدنی، استرس و بیماری های زمینه ای در آن نقش دارند.
در ادامه، مهم ترین دلایل ریزش مو در زنان را با استناد به تحقیقات علمی معتبر بررسی میکنیم.

عوامل هورمونی ریزش مو در زنان

شاید بتوان گفت که یکی از اصلیترین دلایل ریزش مو در زنان تغییرات و اختلالات هورمونی است. به عنوان مثال با توجه به مقاله ای در وب سایت nhs.uk  سندرم تخمدان پلی کیستیک یا PCOS باعث افزایش سطح آندروژنها (هورمون های مردانه) می شود که این موضوع منجر به نازک شدن موها و ریزش آنها میگردد.
یائسگی در زنان نیز یکی دیگر از دلایل ریزش مو آنها است چرا که با استناد به مطالعات North American Menopause Society  در سال 2021 بیش از 50% زنان در دوران یائسگی با کاهش حجم موهای خود موجه اند.

کمبودهای تغذیه ای، ویتامین ها و مواد معدنی

باید توجه داشت که بر اساس پژوهشی که در PubMed Central منتشر شده است، 72% از زنان که مبتلا به ریزش مو هستند، سطح فریتین (پروتئین ذخیره کننده آهن) پایین تر از حد نیاز بوده است.با این اوصاف میتوان متوجه شد که مواد معدنی و ویتامین ها چه تاثیر جدی در سلامت موها دارند.
همچنین 86% از زنانی که ریزش مو دارند بنا به گزارشی از International Journal of Trichology ارتباط مستقیم با کمبود ویتامین D وجود دارد.در نتیجه کمبود ویتامین D نیز باعث ریزش مو می گردد. در کل کمبود مواد مغذی مثل آهن و زینک، ویتامین D و ویتامین های گروه B نقش مهمی در افزایش ریزش مو ایفا میکند.

استرس و اضطراب و ریزش مو در زنان

استرس و اضطراب وقتی که مزمن می شود به یکی دیگر از عوامل ریزش مو در زنان تبدیل میگردد.استرس باعث ایجاد حالتی به اسم تلوژن افلوویوم(Telogen Effluvium) می شود که در این حالت موها به طور ناگهانی وارد فاز استراحت شده و میریزند.براساس گزارشی از Harvard Health Publishing درحالت طبیعی حدود 10% از موها وارد فاز تلوژن(استراحت) می شود اما در تلوژن افلوویوم، این مقدار تا 3 برابر افزایش می یابد.در نتیجه استرس و اضطراب طولانی مدت باعث ریزش مو در زنان می شود.

بیماری های زمینه ای روی ریزش مو در زنان تاثیر دارد؟

بله، بیماری هایی مانند کم کاری تیرویید، دیابت و کم خونی فقر آهن در ریزش مو بسیار موثر هستند. در صورتی که متابولیسم بدن کاهش یابد به احتمال زیاد رشد موها نیز کند می شود و اتفاقا، کم کاری تیرویید باعث کاهش متابولیسم و در نهایت باعث ریزش مو می شود.

‎آلوپسی کششی و سایر اختلالات پوست سر

آلوپسی کششی (Traction Alopecia) زمانی اتفاق می افتد که شما برای بستن موهای خود از مدلهایی مانند دم اسبی استفاده کنید و یا اکستنشن کنید.در صورتی که به صورت مکرر از این مدلهای مویی استفاده کنید ریسک آلوپسی کششی را تا 47% افزایش می دهید چرا که با کشش مداوم و طولانی مدت موها مناطقی از پوست سر و موها تحت فشار قرار میگیرند و در نهایت باعث ریزش از همان ناحیه ها می شود.اختلالات دیگری مثل آلپوسی اسکار (Scarring Alopecia) و… نیز میتواند در ریزش مو اثرگذار باشد.

ژنتیک و وراثت در ریزش مو زنان

ریزش مو ناشی از عوامل ژنتیکی بیشتر در مردان مشاهده می شود اما در زنان نیز وجود دارد. ریزش مو ژنتیکی آلوپسی آندروژنیک (Androgenetic Alopecia) نام دارد و در زنان به صورت نازک شدن موها در خط وسط سر یا فرق سر ظاهر می شود که به آن الگوی زنانه میگویند.

ریزش مو زنان در بارداری و پس از زایمان

در دوران بارداری عموما ریزش مو اتفاق نمی افتد به این دلیل که سطح هورمون های زنانه افزایش می یابد در نتیجه موها ضخیم تر شده و کیفیت بیشتری پیدا میکنند، اما پس از زایمان، با کاهش ناگهانی هورمونها (استروژن) ریزش مو شدیدی اتفاق می افتد که به آن ریزش مو پس از زایمان یا Postpatum Telogen Effluvium می گویند.ریزش مو معمولا 2 تا 4 ماه پس از زایمان ادامه دارد و به صورت منتشر در سرار پوست سر اتفاق می افتد.

تغییرات سبک زندگی، رژیم غذایی نامناسب و کم خوابی

رژیم غذایی نامناسب، کم خوابی و استفاده از محصولات شیمیایی مانند رنگ مو و شامپوهای نامناسب و دکلره کردن مو باعث ریزش مو می شود.جالب است بدانید اگر کمتر از 6 ساعت بخوابید بین 15 تا 20 درصد بیشتر در معرض ریزش مو قرار میگیرید.مطالعات بسیاری ریزش مو بر اثر کم خوابی را تایید کرده اند.رژیم غذایی نامناسب نیز باعث کاهش دریافت مواد مغذی و مورد نیاز رشد و سلامت مو می شود. برای مثال در صورتی که رژیم غذایی شما به گونه ای نباشد که ویتامین های گروه B  که بسیار در سلامت موها مهم هستند دریافت کنید باعث ضعیف شدن فولیکول مو می شود.

علائم ریزش مو در زنان

ریزش مو در زنان با علائم مختلفی همراه است که در ادامه به مهم ترین آنها اشاره میکنیم.

علائم ریزش مو در زنان

کم پشتی کلی مو

یکی از قابل توجه ترین علائم ریزش مو در زنان، کاهش تراکم کلی یا به عبارتی کم پشتی موهاست. معمولا کم پشتی کلی موها به تدریج رخ میدهد و بیشتر در ناحیه ی مرکزی سر (خط وسط سر) مشاهده می شود.در این حالت شما بیشتر باید به دنبال مشاهده نازکی موها باشید. هرچه بیشتر موها نازک شوند، نشانه ای از ریزش مو در آینده ای نزدیک و ادامه دار است.در آینه مو خود را بررسی کنید اگر پوست سر در حال نمایان شدن است این می تواند نشان دهنده نازک شدن مو باشد.

ریزش مو شدید هنگام شانه زدن یا حمام کردن

اگر متوجه شدید که بیشتر از حد معمول مو روی برس است یا کف حمام پس از شستشو یا شستن موهای خود می‌ریزد، ممکن است نشانه‌ای از ریزش مو باشد. باید دقت کنید که ریزش طبیعی مو حدود 50-100 رشته در روز است، اما ریزشی که بتواند توجه شما را جلب کند می‌تواند نشانگر ریزش مو باشد.

تغییر در بافت مو، شکننده شدن و نازک شدن

سعی کنید در نور طبیعی و جلوی آینه بررسی کنید که موها نازک شده اند؟نازک شدن مو در نزدیکی تاج یا در امتداد خط مو و شقیقه ها را بررسی کنید.وقتی انگشتان خود را میان موهای خود عبور دهید، شاید متوجه رشته های کوتاه و نازک موهای خود شوید که ممکن است موهای شکسته و مینیاتوری باشند که در نتیجه ی نازک شدن شدید موها شکسته اند.

عقب رفتن خط رویش مو

شاید بهترین راه برای تشخیص عقب رفتن خط رویش مو داشتن عکس یا تصویری از گذشته تان باشد که بتوانید مقابل آینه مقایسه کنید.توجه کنید که ریزش مو در زنان به صورت منتشر در پوست سر اتفاق می افتد اما می توانید به مشاهده و بررسی خط رویش مو این مورد را نیز بررسی کنید.


در صورتی که شما درگیر هر یک از دلایل و نشانه های ریزش مو باشید میتوانید با انجام روتین های مراقبت از مو و استفاده از کپسول های فیتو و پریورین که مکمل های بسیار قدرتمندی در زمینه جلوگیری از ریزش مو هستند به موهای خود جان تازه ای ببخشید.فروشگاه شانه سار کپسول فیتو و کپسول پریورین اورجینال را با ضمانت اصالت محصول و فاکتورهای خرید از فروشگاه های معتبر خارجی ارائه میکند.

تشخیص ریزش مو در زنان

ریزش مو در زنان می تواند علل مختلفی داشته باشد، که تشخیص دقیق آن ضروری است در نتیجه بهتر است با معاینات پزشکی همراه شود.در ادامه بعضی از روشهای بررسی ریزش مو در زنان را مورد بررسی قرار می دهیم تا بتوانید برای اقدام سریع تر تصمیم گیری نمایید.

تشخیص ریزش مو در زنان

معاینه فیزیکی

شما میتوانید با مراجعه به یک متخصص پوست و مو، پوست سر را برای ارزیابی الگوی ریزش مو و شدت آن مورد بررسی قرار دهید. علائمی مانند نازک شدن مو، پهن تر شدن خط فرق سر یا لکه های طاسی سکه ای میتواند نشان دهنده آلوپسی آندروژنیک یا آلوپسی آره اتا باشد.ممکن است پزشک آزمایش کشش مو را انجام دهد تا متوجه شود که آیا ریزش مو بیش از حد نرمال است یا خیر؟

بررسی سابقه پزشکی

شناخت و بررسی تاریخچه پزشکی شما به شناسایی عوامل بالقوه کمک میکند، ازجمله بیماری های مزمن یا بیماری های خود ایمنی، بررسی عوامل استرس زا یا جراحی های اخیر، سابقه ریزش مو در خانواده و بررسی وراثتی بودن ریزش مو، داروهایی مانند قرص های جلوگیری از بارداری، داروهای ضد افسردگی یا داروهای شیمی درمانی و بررسی الگوهای خواب و روتین های مراقبت از مو که در این بخش بررسی می شود.

آزمایش خون برای بررسی هورمون ها و کمبود های تغذیه ای

آزمایش های رایجی در این زمینه وجود دارد که میتوان از آزمایش های عملکرد تیرویید(برای تشخیص هیپوتیروئیدیسم یا هیپرتیروئیدیسم)، سطح آهن (برای بررسی کم خونی) سطوح ویتامین های B و D(برای بررسی کمبودها) و آزمایش های هورمونی مانند تستوسترون و استروژن به ویژه اگر احتمال PCOS وجود داشته باشد، نام برد.این آزمایش ها در تشخیص علت ریزش مو نقش بسیار مهمی را ایفا میکنند.

نمونه برداری از پوست سر در موارد خاص(بیوپسی)

جهت بررسی بیشتر زیر میکروسکوپ یک نمونه کوچک از پوست سر گرفته می شود که این روش برای تشخیص آلوپسی اسکار، عفونت ها قارچی و بیماری های خود ایمنی نیز مفید است.این بررسی میتواند نشان دهد که آیا ریزش مو به دلیل آسیب به فولیکول ها یا عوامیل سیستمیک است یا خیر؟

انواع ریزش مو در زنان

ریزش مو در زنان انواع مختلفی دارد که میتوان به آلوپسی آندروژنیک، تلوژن افلوویوم، آلوپسی آره اتا و چندی دیگر اشاره کرد که در ادامه سعی میکنیم تعدادی این دلایل ریزش مو در زنان را مورد بررسی قرار دهیم.توجه کنید که هر کدام از این موارد را به بررسی پزشک میتوانید بهتر تشخیص دهید.

انواع ریزش مو در زنان

آلوپسی آندروژنیک(Androgenetic Alopecia)

آلوپسی آندروژنیک یا ریزش موی ژنتیکی یکی از رایج ترین انواع ریزش مو در زنان و مردان است.آلوپسی آندروژنیک یک اختلال ژنتیکی پیش تعیین شده است که به دلیل واکنش بیش از حد به آندروژن ها ایجاد می شود.تقریبا 50 درصد از مردان و زنان را تحت تاثیر قرار می دهد و با از دست دادن تدریجی موهای سر پس از بلوغ همراه است.1

تلوژن افلوویوم (Telogen Effluvium)

ریزش مویی است که عموما موقت است و که با اختلال در چرخه رشد مو ایجاد می شود.ریزش مو ناگهانی و پراکنده مو در سراسر پوست سر از نشانه های آن است و با استرس ممتد، بیماری، فشار عصبی زیاد، جراحی، زایمان و کمبود های تغذیه ای پدیدار می شود. بنا به مطالعه ای در Cleveland Clinic تلوژن افلوویوم میتواند ریزش مو را تا 300 تار مو در روز افزایش دهد.

آلوپسی آره آتا (Alopecia Areata)

آلوپسی آره آتا همان طاسی سکه ای است.این بیماری به دلیل واکنش التهای در اطراف ریشه های مو ایجاد می شود که عملکرد ریشه هارا مختل میکند.طاسی سکه ای لزوما در موهای سر اتفاق نمی افتد و میتواند در ابرو ها، ریش، موهای زیر بغل و موهای ناحیه تناسلی نیز بروز کند.معمولا از سن 40 سالگی ریزش سکه ای آغاز می شود.حدود 10 درصد از مبتلایان به آلوپسی آره آتا گزارش داده اند که این عارضه در خانوادشان نیز وجود داشته است که میتوان به ژنتیکی بودن این بیماری پی برد.2

سایر انواع آلوپسی

از دیگر آلوپسی ها میتوان به آلوپسی کششی که به دلیل کشش مکرر مو با مدل های مویی محکم اتفاق می افتد، آلوپسی زخمی که وضعیتی نادر است که در آن التهاب، فولیکول های مو را نابود میکند و آناژن افلوویوم که به دلیل درمان های پزشکی مانند شیمی درمانی است اشاره کرد.

درمان ریزش مو در زنان

درمان ریزش مو در زنان نیز موارد متعددی را شامل می شود که با توجه به تشخیص پزشک و البته شدت ریزش مو و طاسی و دلیل ریزش مو انتخاب می شود که میتواند به بازگشت موهای سر کمک کند و جلوی ریزش بیشتر موها را بگیرد.در این بخش تعدادی از روش های درمانی را بررسی میکنیم.

درمان ریزش مو در زنان

درمان های دارویی مثل ماینوکسیدیل، داروهای خوراکی

اولین محصولی که نامش به گوش آشناست ماینوکسیدیل است.محلولی موضعی که می تواند رشد مو را تحریک کند و موهای موجود را نیز ضخیم تر کند.اسپیرونولاکتون نیز کمک به بلوک کردن آندروژن هایی که باعث نازک شدن مو میشوند میکند. فیناستراید مخصوصا در زنان پس از یائسگی باعث کند شدن پیشرفت ریزش مو می شود.

مزوتراپی

تکنیکی که در آن میکروانجکشن های ویتامین ها، مواد معدنی و عوامل رشد به پوست سر اعمال می گردد که باعث افزایش جریان خون و تقویت فولیکول ها می شود.لایه ای که در آن مزوتراپی انجام می شود مزودرم نام دارد.جالب است بدانید این روش توسط دکتر میشل پیستور در سال 1952 در فرانسه توسعه داده شد.3

پلاسمای غنی از پلاکت PRP

در روش PRP با استفاده از خون خود بیمار که پردازش شده(در نتیجه ریسک بیماری های انتقالی را ندارد) و پلاسمای غنی از پلاکت استخراج شده به پوست سر تزریق می شود. پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) با افزایش تعداد پلاکت‌ها در ناحیه تزریق‌شده، می‌تواند تراکم و قطر فولیکول‌های مو را بهبود بخشد. تحقیقات نشان داده‌اند که غلظت بالاتر پلاکت‌ها تأثیر بیشتری در افزایش تراکم مو و قطر فولیکول‌ها دارد.4

لیزر درمانی کم توان LLLT

یک روش بدون درد و غیر تهاجمی که از طول موج های نور قرمز برای تحریک فولیکول های مو استفاده می شود.این روش میتواند باعث بهبود جریان خون به پوست سر و افزایش فعالیت سلولی برای رشد بهتر مو گردد.

کاشت مو

کاشت مو یک مدل جراحی برای ریزش موی شدید، که در آن فولیکول‌های مو سالم به نواحی نازک منتقل می‌شوند.تکنیک‌ها شامل استخراج واحد فولیکولی (FUE) و پیوند واحد فولیکولی (FUT) هستند.در کاشت مو موارد مراقبتی زیادی وجود دارد.پس از کاشت مو باید از مکمل های خوراکی تقویت کننده مو استفاده کرد چرا که ممکن است موهای کاشت شده پس از مدتی مجدد ریزش کنند.

تغییر سبک زندگی، رژیم غذایی و مدیریت استرس

موها نیاز به مواد مغذی اساسی مانند آهن، روی، بیوتین و امگا-3 دارند تا بتوانند به خوبی رشد کنند و سالم بمانند.خواب کافی و کاهش استرس نیز موارد دیگری است که باید در نظر گرفت. استرس مزمن می‌تواند باعث تلوژن افلوویوم (ریزش ناگهانی مو) شود، بنابراین تمریناتی مانند مدیتیشن، یوگا و خواب مناسب ضروری هستند.

مکمل های غذایی

یکی از اساسی ترین روش های درمانی و البته مراقبتی از مو دریافت ویتامین های مورد نیاز سلامت مو است.بیوتین، ویتامین B5 و B6  که کارشان حمایت از تولید کراتین و تقویت مواست، آهن و روی نیز جلوگیری از نازک شدن مو را ایجاد میکنند و امگا-3 و کلاژن نیز باعث بهبود سلامت پوست سر و افزایش انعطاف‌پذیری مو می شوند.

مکمل‌های فیتو و پریورین حاوی مواد اصلی تقویت‌کننده مو هستند، از جمله بیوتین، ویتامین‌های B و عصاره‌های گیاهی که باعث رشد سالم مو شده و با گذشت زمان نازک شدن مو را کاهش می‌دهند. این‌ها می‌توانند به عنوان بخشی از یک روال مراقبت از مو مفید باشند.

پیشگیری از ریزش مو در زنان

برای پیشگیری از ریزش مو در زنان باید در ابتدا سبک زندگی و روتین های مراقبت از مو را مورد توجه قرار داد چرا که بسیاری از عوامل از بین رفتن سلامت مو در خواب خوب، تغذیه مناسب، مراقبت صحیح و اصولی از موها و استفاده از ابزار و موادی است که میتواند کیفیت مو ها را تحت تاثیر قرار دهد.

پیشگیری از ریزش مو در زنان

تغذیه مناسب

یک رژیم غذایی سالم و متعادل رژیمی است که بتواند مواد مغذی و اساسی برای حفظ سلامت مو را به بدن برساند. پروتئین ها که عمدتا برای تشکیل کراتین در مو هستند، آهن که باعث جلوگیری از کم خونی می شود ، ویتامین های گروه B  که رشد و کیفیت موها تضمین میکنند و دیگر مواد معدنی و مورد نیاز که باید در یک رژیم غذایی خوب گنجانده شود.

مدیریت استرس

همانطور که اشاره کردیم استرس مزمن یک عامل بسیار مهم در ریزش مو در زنان است در نتیجه بهتر است با تمرین تکنیک های آرامش بخش مثل مدیتیشن و تنفس عمیق آن را مدیریت کرد. همچنین از خواب کافی به مدت 7 تا 8 ساعت در شب باید اطمینان حاصل کرد.با شرکت در فعالیت های بدنی نیز میتوان سطح کورتیزول را کاهش داد و استرس را مدیریت کرد.

مراقبت صحیح از مو

مراقبت درست و اصولی از مو وابسته به روتین های روانه است که میتواند به شدت بر سلامت مو تاثیر گذار باشد.برای حفظ سلامت مو باید از استفاده بیش از حد از وسایل حرارتی مثل سشوار و اتو اجتناب کرد.کمتر از دکلره کردن مو استفاده شود.از شامپو ها و نرم کننده های مناسب مو و بدون سولفات استفاده شود.

از بستن موها با مدل های مویی که پوست سر را تحت فشار قرار میدهند اجتناب شود تا باعث آلوپسی کششی نگردد.مرتبا انتهای دوشاخه موها کوتاه گردد تا از بوجود آمدن موخوره پیش گیری شود.در نهایت باید با استفاده از کلاه و روسری یا مکمل ها و محصولات مرتبط از موها در برار عوامل محیطی و اشعه ها مراقبت کرد.

این مقاله به قلم مهرداد عبداللهی در تیم محتوا شانه سار تولید شد. شانه سار وارد کننده محصولات اورجینال مراقبت از مو از جمله کپسول پریورین و قرص فیتو بوده که تاثیر به سزایی در کنترل ریزش مو و رویش مجدد مو دارند. در صورتی که نیاز به مشاوره رایگان دارید با شماره  02128429461 در ارتباط باشید. کارشناسان شانه سار مشتاق شنیدن صدای شما هستند.

 آیا ریزش مو در زنان قابل درمان است؟

بله، ریزش مو در زنان در بسیاری از موارد قابل درمان است.روش های درمانی متعددی وجود دارد که شامل درمان دارویی، مکمل های غذایی، مزوتراپی، PRP، لیزر درمانی و… می شود که میتوانند موثر باشند.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنم برای ریزش مو؟

اگر ریزش موی شما شدید، ناگهانی و یا همراه با علائم دیگری مانند خارش،درد یا التهاب پوست سر است،بهتر است به پزشک مراجعه کنید.

آیا ریزش مو در زنان ارثی است؟

در جواب این سوال باید گفت که ریزش مو در زنان ارثی نیز میتواند باشد که به آن آلوپسی آندروژنیک میگویند و میتواند از والدین به ارث برسد.

آیا استرس باعث ریزش مو میشود؟

بله، استرس یکی از عوامل موثر در بر هم خوردن چرخه ی رشد مو است که در نتیجه منجر به تلوژن افلوویوم می گردد. مدیریت استرس به کاهش این مشکل کمک میکند.

آیا یائسگی باعث ریزش مو میشود؟

بله، تغییرات هورمونی که در دوران یائسگی بوجود می آید عامل اصلی ریزش مو در زنان است.معمولا در دوران یائسگی ریزش مو با نازک شدن موها آغاز می شود.

آیا رنگ کردن مو باعث ریزش مو میشود؟

بله، رنگ مو و دکلره کردن مو باعث آسیب به کوتیکول موها می شود به مرور موها نازک می شود و در نهایت ریزش مو اتفاق می افتد.

چه مدت طول میکشد تا درمان ریزش مو نتیجه دهد؟

معمولا 3 تا 6 ماه را برای جوابدهی به درمان های ریزش مو باید در نظر داشت. این مدت برای درمان از طریق مکمل های جلوگیری از ریزش مو مانند فیتو و پریورین هم صدق میکند.

نمایش بیشتر

عرفان مرادی

مهندس برق، ستاره‌شناس و دارای ۱۲ سال سابقه‌ی کاری در حوزه‌ی وب، سئو و دیجیتال مارکتینگ.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا